Det fantastiske materialet bambus

Philip Dixon Sandberg flyttet nylig inn i ny bolig sammen med samboer og et barn på 1 år. De valgte å pusse opp hele første etasje, inkludert kjøkkenet, som i seg selv var ganske lite og delt med en vegg. Her valgte de å rive veggen for å få et større kjøkken med mer boltreplass og en fin, åpen løsning. Alt på kjøkkenet ble byttet ut, fra rør og elektrisk anlegg til fronter og benkeplate.

Både samboeren min og jeg er veldig glade i å lage mat. Derfor visste vi ganske fort at vi ville investere i en skikkelig god benkeplate som tåler mye søl og varme. I tillegg måtte den være stor og ha god plass slik at vi kan lage flere retter samtidig, forteller Philip.

Valget falt på en benkeplate av bambus med integrert vask (også fra Morild Interdesign) og kokeplate. De ville ha en benkeplate som skiller seg ut og samtidig er motstandsdyktig mot søl og riper.

Tåler mye søl

Etter å ha orientert seg godt i markedet falt valget på bambus. Bambus er et hardt og kompakt sivmateriale (gressmateriale) som blir godt komprimert og presset sammen til et hardt materiale.

Utseendemessig er dette et fantastisk materiale å bruke til kjøkkeninnredning – både som benkeplate og fronter til både skap og skuffer, forteller Morten Eriksen i Morild Interdesign. Hver plate er unik og har fine stringente linjer. Det er et veldig vakkert materiale som er både hardt og robust, samtidig som det har den gylne, varme tonen.

Han forteller videre at Morild Interdesign produserer bambusbenkeplater til både kjøkken og bad nettopp fordi det tåler og motstår riper, vann- og oljesøl ekstremt godt. Bambus vokser ekstremt fort (opptil en meter om dagen), materialet binder store mengder CO2 og frigir mer oksygen enn noen andre planter og trær – så dette er et bærekraftig materiale å bruke til innredningen. Bambus er like hardt og slitesterkt som eik.

I Morild Interdesign er vi opptatt av å ta vare på de ressursene vi har, og bruker bare tre og materialer fra bærekraftige kilder som vi vet kommer fra en ansvarlig skogdrift og ivaretar det biologiske mangfoldet, sier Morten.

Her passer bambus godt inn, ettersom det vokser raskt, er klart til felling etter bare 4-5 år og har en positiv påvirkning på CO2-utviklingen.

Krever lite vedlikehold

For en småbarnsfamilie med en hektisk hverdag er gode, praktiske løsninger viktig. Philip og hans familie er intet unntak fra dette. De ønsket en åpen kjøkkenløsning med mye benkeplass og minimalt med vedlikehold. Benkeplata de har valgt er 40 mm tykk og ble levert i fargenyansen karamellisert bambus, som er en litt mørkere variant enn bambus naturell.

De har brukt benkeplata mye allerede, og hatt både oljesøl og lagt deig rett på plata. Flekker og søl er enkelt å vaske bort med en fuktig klut, forteller Philip fornøyd.

Trygt å velge en tidligere båtbygger

Philip forteller at han først vurderte å kjøpe inn plater og gjøre hele jobben selv, men at han til slutt landet på at det ville være lurt å la noen andre ta seg av denne delen.

Når du skal investere i en skikkelig benkeplate, er det også lurt å overlate jobben til de som kan det best. Vi visste også at vi var i trygge hender når en tidligere båtbygger skulle gjøre det, sier han og fortsetter med at både han og samboeren er strålende fornøyd med både benkeplata og prosessen underveis:

Det var en veldig god og hyggelig prosess med god oppfølging underveis. Fra oppmåling til montering tok det ca. en uke, noe vi ble imponert over. Det var også gøy å se hvor pent det faktisk ble etter at de hadde montert vasken og kokeplata – et skikkelig kvalitetsarbeid med pen, diskré skjøt mellom platene.